Fang solstrålerne

På en solskinsdag skinner Solen med en lyseffekt på 1000 Watt pr. m2. Det er altså rigtig meget energi, og vel at mærke energi af den vedvarende slags. De mest hyppigt brugte måder, hvorpå vi mennesker udnytter denne energi, er ved brug af solceller eller solvarmeanlæg. Solceller omdanner solenergi til elektrisk energi, hvorimod solvarmeanlæg omdanner Solens energi til termisk energi, altså varme. Fordelene ved solenergi er, at man udnytter vedvarende energi. Det er rimelig driftsikkert, støjfrit og forurener ikke.

solenergi

KlimaEnergi A/S arbejder meget intenst på at udbrede batteriløsninger til solceller. Fremtiden ligger i lagring af solcellestrøm. Systemet for solcelleanlæg med batteri er relativt enkelt: om dagen, når solen skinner, produceres en masse strøm, hvoraf en del opspares på et batteri, der er tilkoblet anlægget. Denne strøm bruges derefter om aftenen og om natten, hvor anlægget ikke producerer nogen eller tilstrækkelig strøm. Dette kaldes også for hybridsolcelleanlæg. Det rigtig interessante ved dette er, at man med dette anlæg opnår en meget høj grad af selvforsyning. Med et solcelleanlæg hybrid vil du i 8 måneder om året kunne være stort set selvforsynende med strøm ? forudsat hybridsolcelleanlægget er dimensioneret rigtigt hvad enten det er solceller erhverv, eller privat.

Udgifterne til installation af et solcelleanlæg er faldet kraftigt de sidste år, og det kan være en god investering at sætte et solcelleanlæg op på sit tag. Det har mange mennesker indset. For eksempel skete der i 2011 en 4-dobling af antal installerede solcelleanlæg i Danmark ? primært til private husstande. Den installerede effekt var i begyndelsen af 2011 2,7 MW, og i slutningen af 2011 var den på næsten 11 MW.

Gratis strøm efter 10 år

Et solcelleanlæg, der producerer samme mængde af strøm, som en familie har brug for, kan nu tjene sig ind på kun cirka 10 år. Derefter er strømmen gratis i de resterende cirka 20 års levetid på solcellerne. Da el-priserne fra el-selskaberne stiger og formentlig fremover også vil gøre det, kan det være en god økonomisk investering at opsætte et solcelleanlæg på taget af sit hus.